
Osoby zainteresowane profesjonalną ochroną oczu nie powinny mieć powodów do niezadowolenia, w aptece można bowiem znaleźć szereg preparatów pełniących tę funkcję. Wybór odpowiedniego związany jest z tym, jaka ochrona interesuje nas w danym momencie. Gdy poszukujemy maksymalnie skutecznych antyoksydantów, powinniśmy zwracać uwagę przede wszystkim na te preparaty, które posiadają w swoim składzie witaminę A, E oraz C. Witamina E wydaje się w tym kontekście rozwiązaniem szczególnie interesującym, charakterystyczna jest dla niej bowiem zdolność przerywania łańcuchowych reakcji utleniania. Oczywiście, należy liczyć się z tym, że jej poziom nie zawsze jest taki sam zmniejszając się u osób, które przekroczyły już sześćdziesiąty rok życia. Warto podawać ją zresztą w połączeniu z witaminą C, badania potwierdzają bowiem, że zmniejsza to w istotny sposób ryzyko wystąpienia zaćmy w jesieni życia. Dobrym rozwiązaniem jest też kwas askorbinowy znany z tego, że jest w stanie redukować nawet utlenioną postać witaminy E, co przyczynia się do odnowienia jej zgromadzonego w organizmie zapasu.
Gdy przedmiotem naszego zainteresowania jest witamina A musimy mieć świadomość tego, że sama w sobie nie ma szczególnych właściwości jako przeciwutleniacz. Nie można jednak nie docenić tego, że jako prowitamina A jest znakomitym substratem wykorzystywanym w procesie syntezy retinolu, który ma przecież kolosalne znaczenie w procesie widzenia. Chcąc pomóc oczom warto też poszukiwać luteiny oraz zeaksantyny, właśnie te związki są bowiem nieocenione wówczas, gdy zależy nam na ochronie siatkówki oka oraz plamki żółtej. Po raz kolejny mamy jednak problem z ich syntezowaniem w organizmie, należy więc liczyć się z tym, że z wiekiem obniżać się będzie ich stężenie w oku. Co ważne, nie ograniczają się one jedynie do neutralizowania wolnych rodników, stanowią bowiem również tarczę, która absorbuje szkodliwe promieniowanie, dzięki czemu plamka żółta ma zapewnioną dodatkową ochronę.
Składniki te można, na szczęście, dostarczać do organizmu w naturalny sposób, dobrym pomysłem jest zatem sięganie po kukurydzę, zboża oraz zielone warzywa. Warto zainteresować się też wyciągami z owoców borówki czernicy i jagody obecnymi w wielu preparatach farmaceutycznych. To właśnie one stanowią cenne źródło antycyjanozydów. A więc związków, które charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Wiążą się one z kolagenem, a tym samym doprowadzają do istotnej poprawy mikrokrążenia ocznego zmniejszając jednocześnie przepustowość naczyń krwionośnych.